Gázolajos hőlégfúvók

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

NE A MUNKA FŰTSÖN! MASTER HŐLÉGFÚVÓK A HŰVÖS NAPOKRA!

 

Már a bőrünkön érezzük a hideg és a kellemetlen időjárás hatásait, a hűvös és zord idő beköszönt az életünkbe, hiszen itt van az ősz, a téli időszak már kopogtat a tornácon.

Pár hasznos gondolattal szeretnénk hozzájárulni a fűtési időszak előtt, milyen fűtőberendezést érdemes választani a lakások, helységek, lakóterek, vagy műhelyek, üzemi területek fűtéséhez! Nézzük!

Alkalmazásuk szerint két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni: alap-vagy kiegészítő fűtőberendezéseket. Az elektromos fűtőberendezések használata és költsége jelentősen eltérhetnek egymásól, ezért érdemes őket fajtájuk szerint vizsgálni.

 

 

 

Energiaköltség

Ez a használati idő függvénye, de főleg azokban a háztartásokban előnyös, ahol ezt a fűtési megoldást kiegészítőfűtésnek használják. Tehát elmondható, hogy az elektromos fűtési megoldás a kiegészítő temperálásokhoz a legelőnyösebb.

Kényelmes és praktikus

Gondoljunk bele, ki nem élt már át hasonló helyzetet, amikor jó lett volna a hideg lakásba vagy hűvös műhelybe egy azonnali megoldás, amíg az alapfűtés be nem kapcsol vagy nem éri el a kívánt hatásfokot. Milyen jó dolog, amikor azonnal van meleg és érezni a hősugárzó hatását.

Legyen szó egy hétvégi házról, egy kisebb lakásról vagy a fűtendő garázs, műhely gyors betemperálásáról.

Alapfűtésnek nevezzük a lakótér, helység olyan jellegű, állandó fűtését, mely telepített és a fűtendő területre számolt legnagyobb hatásfokot produkálja, vagyis egy állandó alapfűtést biztosít. (központi fűtés, hőtárolós kályha, gázfűtés, stb.)

Kiegészítő fűtésnek nevezzük az olyan megoldásokat, ahol az üzembe helyezett fűtőberendezés önállóan nem képes ellátni az egész terület befűtését, vagy elvárt hőmérséklet produkcióját.

Mégis fontos megoldás lehet a hőlégfúvók és hősugárzók bevetése, főleg olyan helyeken, ahol más megoldást nem tudunk a fűtés kivitelezésére!

Hol érdemes hősugárzókat használni?

Ott, ahol a fűtendő tér részlegesen vagy teljesen nyitott, vagy ahol egyéb okból fokozott a légáramlás (például hétvégi házak, nyaralók, műhelyek, pavilonok, porták, gazdasági épületek, ipari területek stb.). Ezeken a helyeken a fűtést kizárólag hősugárzóval oldhatjuk meg, mivel a levegő felmelegítése az erős légáramlás, vagy a gyenge hőszigetelés miatt nem lehetséges. Olyan helyiségekben, ahol csak rövid ideig tartózkodunk (például garázs, pince) és ahol nem célszerű folyamatosan fűteni. A hősugárzó bekapcsolás után azonnal meleg érzetet kelt, így a fűtést energiatakarékosan megoldhatjuk. Ott, ahol a meglevő fűtést szeretnénk rövid ideig kiegészíteni. (például fürdőszobában, pelenkázó közelében)

Mivel tudom növelni a hatásfokát a hőlégfúvóknak, vagy hősugárzóknak?

A külső nyílászárókat habszivacs szalaggal vagy fémborítású szigetelővel tegyük huzatmentessé! Az ajtók aljára szükség szerint helyezzünk tömítésként gumit vagy filccsíkot! Ha alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt vagy leeresztjük a redőnyt, megakadályozhatjuk az ablakon át történő hővesztést! Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet és ne lógjon rá, mert így a függöny kitereli a meleget a szobából!

Tetemes összeget spórolhatunk meg, ha valamivel kevesebb meleggel is beérjük. Például 1 °C-kal alacsonyabb szobahőmérséklet esetén az energiaszámla összege akár 10%-kal is csökkenhet! Tegyünk alumíniumfóliát a radiátorok mögé a falra! Így megakadályozhatjuk, hogy a meleg a falon keresztül távozzon! (A közönséges konyhai alufólia is megteszi, de beszerezhetünk speciális fóliát is, úgynevezett hőtükröt.) Szereljünk fel valamennyi fűtőtest fölé polcot – így a meleg levegő nem emelkedik fel egyenesen a mennyezet magasságáig, hanem előbb a helyiség közepe felé terelődik!

Hagyjunk a fűtőtest és a polc között elegendő a távolságot, hogy a meleg levegő cirkulálni tudjon! Gondoskodjunk a fűtőberendezések rendszeres karbantartásáról! A fűtőrendszerek csak megfelelő karbantartás mellett működnek biztonságosan és gazdaságosan. A fűtőtesthez túl közel helyezett bútorok akadályozzák a meleg levegő áramlását!

Ha egyedi fűtőberendezést vásárolunk, vagy hősugárzót ,válasszunk a gazdaságos hőmérséklet-szabályzós típust! Minden fűtési szezon előtt ellenőrizzük a nyílászárók szigetelését! Sokat spórolhatunk.

A Master fűtőberendezésekről:

• A Master fűtőberendezések nem igényelnek telepítést!

• A Master készülékek könnyen mozgathatók, mobilizálhatók!

• Azonnali hőleadás és hősugárzás, rövid felfutási idővel!

• Termosztátos megoldással elkerülhető a szükségtelen fűtés!

• A legmegfelelőbb megoldással a legjobb beruházás, legyen szó elektromos, pb gázos vagy olajtüzelésű megoldás!

 Miért nem izzik a fűtőszál az elektromos hőlégfúvónál?

A MASTER elektromos hőlégfúvókba épített fűtőszálak több rétegből állnak. A belső fűtőszálban keletkezik a hő, míg a külső réteg érintésvédelmi szempontból fontos. Ez nem izzik látható, vörös fénnyel, így nagyobb hatékonyság mellett a fűtőszálak élettartama is jóval hosszabb. A teljes felvett áram hőteljesítmény formájában kerül ki a gépből.

Miért nem fúj melegebb levegőt az elektromos hőlégfúvó?

A készülékekben lévő ventilátorok nagy mennyiségű levegőt szállítanak, ez biztosítja a fűtendő helyiségek levegőjének hatékony felfűtését. Ezért a hőlégfúvóból távozó levegő nem forró, ez azonban nem jelenti a készülék rendellenes működését. Ha kétsége van a légmelegítő készülék fűtési teljesítményével kapcsolatban, ellenőrizze annak áramfelvételét.

Miért nem áll le a ventilátor, amikor a helyiség hőmérséklete eléri a kívánt hőfokot?

A szobatermosztáton beállított hőmérséklet elérésekor CSAK a fűtőszálak kapcsolnak ki. A levegő keringetése tovább folytatódik. Így a készülék nem csak a környezetében lévő levegőt melegíti fel, hanem az egész helyiséget.

Miért nem áll le a ventilátor, amikor a készüléket kikapcsolom?

Kikapcsolás után, a felmelegedett készülék még lehűti magát az utószellőztetési funkcióval, majd a termosztát egy idő múlva, ha lehűlt a készülék, lekapcsolja a ventilátort is. Fontos, hogy ezalatt ne húzzuk ki a konnektorból! Ebben az esetben a termikus védelem leold, és következő indítás előtt a RESET gombot kell megnyomni, különben a készülék nem fog fűteni!

Használhatok-e hosszabbítót az elektromos hőlégfúvóknál?

Az egyfázisú hőlégfúvókat közvetlenül a fali elektromos aljzatokba kell csatlakoztatni. Hosszabbítót tilos használni! Hosszabbító használata esetén a gépek által felvett áram megnő és ez elégetheti a villásdugót, a kábelt vagy tönkreteheti a gép más alkatrészeit.

Háromfázisú hőlégfúvók esetén a MASTER által gyártott tápkábelek használatát ajánljuk.

Elektromos hosszabbítók esetén milyen hosszabbítóval használható?

Egyfázisú hálózatról működő hőlégfúvók esetén nem ajánljuk, hogy hosszabbítóval használják.

Milyen hosszúságú és minőségű hosszabbító ajánlott a három fázisú hőlégfúvókhoz?

Háromfázisú elektromos hőlégfúvókhoz az alábbi hosszabbítókat ajánljuk:
B5 és B9 - 5 méteres: 4511.031
B5 és B9 - 10 méteres: 4511.032
B15 ,B18 és B22 - 5 méteres: 4511.033
B15, B18 és B22 - 10 méteres: 4511.034
B30, RS30 és RS40 - 5 méteres: 4511.035
B30, RS30 és RS40 -10 méteres: 4511.036

 

PB gázos hőlégfúvók:

A PB-gázos hőlégfúvók használhatóak e földgázzal?

Nem, a PB-gázos hőlégfúvók CSAK palackos PB-gázzal történő fűtésre alkalmasak. Ettől eltérő alkalmazásuk tilos és veszélyes!

Mit jelent az ET jelölés a PB gázos hőlégfúvók esetében?

Az “ET” sorozatú hőlégfúvók elektronikus gyújtással vannak ellátva ezáltal alkalmasak szobatermosztáttal (TH5) történő vezérlésre. A szobatermosztát a fűtött helyiség hőmérsékletének megfelelően ki- és bekapcsolja a hőlégfúvót. A gépen a fűtési teljesítmény állítható.
Az “M” sorozatú, hagyományos hőlégfúvókon csak a teljesítményt lehet szabályozni, a hőlégfúvó bekapcsolás után addig fűt, amíg le nem állítják vagy ki nem fogy a gáz a palackból.

Mitől fagy le a palack?

A PB-palackokban nagy nyomáson, folyékony halmazállapotban van a gáz. A folyékony gáznak hőenergiára van szüksége a párolgáshoz, hogy légneművé, “gázzá” váljon és áramoljon a palackból. Ezt az energiát a környezetéből (a palack falán át) vonja el, ami ezáltal lehűl. Ha a palack túlzottan lehűl a folyékony gáz nem kap többlet-energiát, nem tud párologni, így nem kerül gáz a készülékbe. A lehűlt palack falán a levegő páratartalma jég formájában lecsapódhat, ekkor mondjuk, hogy a palack “lefagy”.   

Palack fagyás ellen mivel védekezhetünk?

A lefagyást legegyszerűbben a palackok összekötésével, ikresítésével előzhetjük meg, hogy biztosítani tudjuk a gázfogyasztást. Ekkor a két vagy több palackból minden esetben tud annyi gáz felszabadulni, ami elegendő a készülék működéséhez. Az ikresítést egy egyszerű kiegészítővel (ikresítő szett), kis költséggel meg lehet oldani. 53 kW-tól már ajánlott az ikresítés.

Szintén megoldás lehet egy nagyobb, szabványos PB-palack használata.

A PB gázosokhoz mikor javasoljuk ikresítő és/vagy nagyobb palack használatát?

Az ikresítő szett (gázcső+csatlakozó idom) használatát a 30kW-os készülékek esetén már ajánljuk, 50 kW felett, erősebb hidegben már szinte biztosan bekövetkezik a jelenség.

Lehet-e Pb gázos hőlégfúvót ott használni, ahol emberek dolgoznak?

Igen lehet, de a szellőztetésre figyelni kell.

Mi a szerepe a kettős védőburkolatnak?

A készülékek dupla burkolattal vannak ellátva, így a két hengerpalást miatt, a készülék külseje nem forrósodik fel, nem égeti meg a kezünket ha hozzáérünk, ezért érintésvédelmi szempontból fontos.

Mire szolgál a készülékben lévő hőelem?

Lángőrként szolgál, így ha az égés megszűnik, és kialaszik a láng, akkor megszünteti a gázadagolást.

Miért előnyös a biztonsági gázcsap?

Elzárja a gázadagolást, ha a gázcső vagy a csatlakozás sérül.

Mi a mágnesszelep feladata?

Túlmelegedés ellen véd, ha a ventilátor leállna.

Szén-monoxid képződik-e az PB égése közben?

Tökéletes égés során szén-monoxid nem képződik.

Illetve mikor képződhet?

Hőlégfúvó lefojtása esetén képződhet szénmonoxid.

A gázüzemű hőlégfúvók robbanásveszélyesek?

Nem. A MASTER PB gázos hőlégfúvók többszörösen biztosítottak.

 

Gázolajos hőlégfúvók:

Gázolajos gép esetén használhatok e fűtőolajat, növényi alapú olajat vagy más olajat ami nem gázolaj az üzemeltetéshez?

Kizárólag tiszta gázolajjal lehet a hőlégfúvókat használni.

Miért nem áll le a gép ventilátora, amikor a fűtés már leállt?

Fűtés leállítás után a gép lehűti magát,hogy se a önmagát se a környezetét ne károsítsa.

Lehet-e légvezető csövet rakni kémény nélküli gépre?

Nem. Kémény nélküli gázolajos gépből ~800°C levegő lép ki, ami a légvezető csövet károsítaná, gép hibás működését eredményezné.

Miért kell a légvezető csőhöz a közgyűrű?

Légvezető cső használata esetén, közgyűrűt kell használni. A légvezető csőben feltorlódik kissé a levegő és a hőlégfúvó túlmelegedne → huzatfokozóként működik (~diffúzor) ami az égési levegőt is és ezáltal az égést is befolyásolja.  

Toldhatóak-e a légvezető csövek?

Toldható de a légvezető cső maximális hossza 15 méter lehet.

Mire szolgál a készülékekben lévő elektronikus fotocellás lángőr?

Megszünteti az üzemanyag befúvását, amennyiben a láng elalszik, és nincs égés.

Kell e szellőztetni a BLP, CF, infrás gázolajos és kémény nélküli gázolajosok esetében az adott teret?

Igen, levegő cserére szükség van.

Hogyan tudom bekötni az üzemanyag előmelegítőt?

Kövesd az útmutatót: Üzemanyag előmelegítő bekötése segédlet

 

Általános információk:

Hogyan tudom a megfelelő teljesítményű hőlégfúvót kiválasztani?

Méretezéshez használja a gyári kalkulátort vagy a gyári segédletet.

CE bizonylatot kell-e külön adni a MASTER gépekhez?

Géppel együtt leszállított gépkönyvben megtalálható a CE megfelelőségi nyilatkozat.

Miért érdemes a MASTER hőlégfúvókat a TH5-ös termosztáttal üzemeltetni?

Kívánt hőmérsékletet tartja a helységet, gazdaságosabban üzemeltethető, mert nem fűti túl a helyiséget.

Termosztát kábelét hosszabbíthatja-e vagy sem?

Th5-ös termosztát 3 és 10 méteres kábellel érhetők el. Hosszabbítását nem ajánljuk.

Milyen típusú termosztáttal használhatóak a hőlégfúvók?

TH5 és THD termosztátok használatát javasuljuk a MASTER hőlégfúvókhoz.

Mennyi a hőlégfúvókra a garancia?

Vásárlás után az 1 év teljeskörű garancia mellett, további 2 év korlátozott garancia jár, amihez érvényesíteni kell a terméket.

Az érvényesítési feltételek elolvasása után, a vásárlási bizonylattal regisztrálni kell a terméket, a vásárlást követő 30 napon belül, ezen az oldalon:
http://www.holegfuvo.com/3yearswarranty,9.html

Regisztráció után minden felhasználó jogosult a második és harmadik évben, a kijelölt alkatrészek díjmentes beszerzésére a hivatalos szerviztől. Az oldalon lévő listán egyszerűen ellenőrizhető, mely alkatrészekre érvényes a 3 éves garancia.

Ha a végfelhasználó cseréli ki az alkatrészt, akkor él-e rá garancia?

Végfelhasználó által történő alkatrész beépítésekor sem az alkatrészre, sem a gépre nem tudunk garanciát vállalni.

Ha garanciában javítunk gépet, akkor a garanciális idő meghosszabbodik-e?

Garancia idő a szervizünkben töltött idővel tolódik ki.

Robbantott ábrákat hol érhetőek el?

Weboldalunkon a letöltések fül alatt található.
http://eurokomax.hu/robbantott-abrak/

Három fázisú elektromos gépeknél hány amperes hálózat szükséges az egyes gépekhez?

Háromfázisú gépeknél az adattáblán feltűntet áramfelvétel fázisonként értendő, de egy egyszerű képlettel ki is számolható:
P=√3*V*I*Cosφ  -> I=P/692,82
P= Felvett teljesítmény
V=feszültség =400V
I=áramerősség
Cosφ = fáziseltolódás = 1
Pl.: Ha a gépünk 9kW-os akkor: I=9000/692,82=13A lesz a gép áramfelvétele fázisonként.

Mit okoz, ha nem megfelelő hálózatról üzemeltetik őket?

Hálózat és a gép károsodásával járhat ha alulméretezett hálózatról üzemeltetik a berendezéseket.

Azonos méretű (átmérő és hossz) légvezető csövek mennyire kompatilibisek egymással? (pl. 4031.401 és 4031.402)

A megfelelő légvezető cső kiválasztásához fontos tudni, hogy milyen eszközön szeretnénk használni azt. A hőlégfúvókhoz tartozó légvezető cső első része egy különleges hőálló anyagból készül, és ebből kifolyólag drágább is. A ventilátorokhoz tartozó légvezető csövek hőlégfúvón való alkalmazása TILOS!

Mire szolgál a hőlégfúvón a RESET gomb?

A készülék megfelelő működését érzékelők ellenőrzik, amelyek leállítják a készüléket üzemzavar esetén (pl. lefedett beszívó nyílás, kevés levegőmennyiség stb.). Szüntesse meg a leállás okát, várja meg míg kihűl a készülék és nyomja meg a RESET gombot a visszakapcsoláshoz! Ellenőrizze, hogy a készülék meghibásodását jelző LED kialszik-e! Amennyiben néhány kisérlettel később sem sikerül visszakapcsolni a készüléket, lépjen kapcsolatba a vevőszolgálattal!