FIKESZ-PLUSZ KFT Épületgépészeti szakkereskedés.
„Ne azt add nekem, amit kívánok, hanem azt amire szükségem van!” Antoine De Saint-Exupéry

Telepíthető dízel áramfejlesztők

Az AGT DSEA telepíthető áramfejlesztőket, a dízelmotor és generátor prémium minősége, megbízhatósága és gazdaságos fogyasztása lehetővé teszi, hogy folyamatosan, tartósan üzemeljenek, emellett vésztartalékként is használhatóak. A gépek kültéri, csendesített burkolattal ellátott kivitelűek. Az áramfejlesztőkhöz hálózat-generátor átkapcsoló automatika is rendelhető, ami a hálózat kiesése esetén elindítja az áramfejlesztőt, teljesítményét a fogyasztóra kapcsolja.

Az 1500 rpm fordulatú típusok 0-24 órás üzemelésre is alkalmasak!

 

Alkalmazás:

 • hálózati feszültség kimaradása esetén szükséges áramellátás
 • építési, mezőgazdasági és más ideiglenes munkahelyek áramellátása
 • ahol a villamos energia-hálózat kiépítése költséges (távvezeték, transzformátor telepítés)

Felhasználási területek:

 • ipari alkalmazás (gyártelepek, gyártócsarnokok, hűtőházak stb.)
 • állattartó telepek
 • egészségügyi intézmények
 • adatközpontok
 • telekommunikáció

Motor: Mindenképpen kiváló minőségű dízel meghajtómotort kell választani, hogy a gép indítása, üzemelése problémamentes, fogyasztása alacsony, élettartama hosszú legyen, ezáltal gazdaságos. A DSEA típusok, az áramfejlesztőiről igen népszerű FIRMAN márka, ipari célú, vízhűtéses, elektromos indítású dízelmotorjaival vannak szerelve. Az amerikai tervezésű motorok megfelelnek az európai környezetvédelmi emissziós normáknak és a remek szerkezeti kivitelezésnek köszönhetően, éveken keresztül gond nélkül működnek. A motoron található olajszenzor leállítja a motort, a megengedettnél kisebb olajszint esetén

Generátor: Szintén FIRMAN gyártmányú, elektronikus feszültség-szabályzású (AVR), kefenélküli szinkron generátor. Felépítéséből adódóan nem igényel karbantartást és hővédelemmel van ellátva, amely megóvja a túlterheléstől.

Vezérlés

 • Az egység vezérlése SmartGen 4020N beépített digitális vezérlőpanellel történik. 

 • A vezérlőpanel figyeli a motor állapotát (olajnyomás, motorhőmérséklet, üzemanyagszint, akkumulátor, fordulatszám, túlterhelés) és a megengedett értékek túllépése esetén leállítja a motort, megvédve azt a károsodástól.

 • 132x64-es LCD képernyőn jeleníti meg a fő technikai paramétereket fázisokra lebontva (feszültség,fázisáramok, frekvencia, teljesítmény, akkumulátor feszültség, üzemóra számláló, üzemanyagszint). Túláram esetén vészjelzést ad, majd leállítja a generátort. A túláram-védelemről emellett megszakító gondoskodik. 

 • Automatikus tesztelés funkció garantálja a rendszer működését azáltal, hogy a generátort meghatározott időközönként automatikusan elindítja, hogy az esetleges hibákat észlelni lehessen (üzemanyaghiány, olajhiány, elektromos szerelvény hibák).

Alváz és burkolat: A hangszigetelt anyaggal borított burkolat acéllemezből készül és speciális festési eljárással védett a kültéri használathoz. A keret és a gépegység közé rezgéscsillapító van beépítve. Lakóterületi telepítéshez is ideális alacsony zajszintje miatt. Az alvázban helyezkedik el a nagy kapacitású üzemanyagtartály. Emelőszemek segítségével daruzható. 

ATS indító automatika (opció): Hasznos eszköz, amennyiben az áramfejlesztőt a villamos hálózat kiesése esetén emberi beavatkozás nélkül kell elindítani és a fogyasztóra kapcsolni, majd a kiesés megszűnése után alaphelyzetbe állítani.


9termék19
9termék19

Áramfejlesztők

 

Videós segédlet a megfelelő típusú és teljesítményű áramfejlesztő kiválasztásához:

 

1. A családi házunkat szeretném áramszünet esetén ellátni árammal, milyen áramfejlesztőre van szükségem? Egy- vagy háromfázisú legyen?

Az áramfejlesztőt az ellátni kívánt fogyasztókhoz kell választani. Ha csak egyfázisú fogyasztókat kell táplálni (pl. egy lakóház vagy nyaraló esetében), akkor egyfázisú áramfejlesztőt kell választani. A házakba bevezetett három fázis az egyfázisú fogyasztók között egyenlőtlenül van elosztva (egy lámpa vagy egy mosógép fogyasztása lényeges eltér). Ez egy háromfázisú áramfejlesztő esetén túlterhelné az adott fázis tekercselését, amitől a generátor tönkremehet.

A legjobb választás egy minden egyfázisú fogyasztót (akár egyszerre is) ellátni képes egyfázisú áramfejlesztő. Háromfázisú áramfejlesztőt csak olyan helyre telepítsünk ahol háromfázisú fogyasztók vannak.

NAGYON FONTOS!! Az áramfejlesztőt leválasztó kapcsolóval kell csatlakoztatni, amely megakadályozza, hogy az elektromos hálózat és az áramfejlesztő egy időben legyen csatlakoztatva az épület elektromos hálózatára. Ez fizikailag akadályozza meg bármelyik irányban az áram visszatáplálását, így megelőzhető az áramütés veszélye és az áramfejlesztő károsodása.

2. Mekkora áramfejlesztőt érdemes választani?

Az elméletben szükséges teljesítmény az egyes fogyasztók terheléseinek összege. Általában érdemes legalább 10% többlettel számolni mivel lehet, hogy több terhelést kap az áramfejlesztő, illetve új fogyasztókat csatlakoztatunk rá.

Fontos: Az áramfejlesztők folyamatos üzemét a maximális teljesítmény 80%-ára méretezik, tehát egy 1 kW teljesítményű áramfejlesztőről 0,8 kW-os fogyasztó üzemeltethető folyamatosan. Az áramfejlesztő teljes teljesítményét állandóan kihasználni nem szabad!

Fontos: Az elektromotoros fogyasztók induláskor rövid időre jelentősen túlterhelik az áramfejlesztőt, ezért ilyen fogyasztók esetén az áramfejlesztő teljesítményének legalább 2-3-szorosan kell meghaladnia a róla üzemeltetett elektromos motor teljesítményét!

3. Miért nem használható az egy- és háromfázisú aljzat egyszerre?

A háromfázisú generátorokat gyakran használják egyfázisú fogyasztók táplálására. Ehhez a háromfázisú generátorok egyik fázisának kivezetésével hozzák létre a gépről levehető egyfázisú teljesítményt. Ez hozzátartozik a gép rendes üzemeléséhez.

A két aljzat egyszerre történő használata esetén az egyfázisú feszültség létrehozására megcsapolt tekercselés túlterhelődik és tönkremegy, mivel egyszerre használjuk egy- és háromfázisú feszültség előállítására. Általában egy fázison a háromfázisú generátor teljesítménynek csak 40%-a vehető le, ami ilyen, kettős használat mellett biztosan a generátor túlterheléséhez vezet.

Tehát, az egyfázisú és a háromfázisú aljzatokat TILOS egyszerre használni! 

4. Mire kell figyelnem az áramfejlesztő indításakor és leállításakor?

Az áramfejlesztőt terhelés nélkül kell indítani és csak az áramfejlesztő bemelegedése után szabad a terhelést rákapcsolni. Kikapcsolás előtt terhelés nélkül kell járatni néhány percig, hogy az áramfejlesztő lehűlhessen és terhelés nélkül kell kikapcsolni.

5. Miért vegyek hegesztő-áramfejlesztőt?

A hegesztő-áramfejlesztőket speciális tekercseléssel gyártják, ami jobban megfelel a hegesztési feladatoknak és így nő a gép élettartama is. Amennyiben a a gép üzemidejének nagyobb részében hegesztenek mindenképpen hegesztő-áramfejlesztőt kell választani.

6. Mennyit fogyaszt az áramfejlesztő?

Az áramfejlesztőknél általában használt HONDA motoroknál ez 313 g/kWh (0,313 kg/kWh). Ez a szám azt az üzemanyag mennyiséget jelöli grammban amely 1 kW teljesítmény előállításához 1 órán át szükséges.

PÉLDA:
Egy áramfejlesztő 2 kW teljesítmény, 3 órán át történő előállításához:
Fogyasztás (liter) = 0.313 kg/kWh x 1.4 (gramm→liter) x 2 kW x 1.25 (a generátor hatékonysága) x 3 óra = 3.3 l üzemanyagot fogyaszt.
Ebből kiszámolható, hogy mennyi ideig tudja az áramfejlesztő az üzemanyagtank utántöltése nélkül ellátni a fogyasztókat.
Szükség esetén az AGT áramfejlesztőket nagyobb üzemanyagtankkal is tudjuk szállítani.

7. Miért van az áramfejlesztőn hőkioldó?

Ez az egyszerű kis szerkezet védi az áramfejlesztőt a túlmelegedéstől és a rövidzárlattól és így megvédi a generátort a károsodástól. Túlterhelés vagy túlmelegedés esetén automatikusan kikapcsolja a kimenő feszültséget. Ha a generátor visszahűlt újra engedi annak működését.

8. Mit jelent az áramfejlesztők esetében az AVR?

AVR - Automatic Voltage Regulator, azaz automatikus feszültség szabályozó. Az alacsony feszültségeket automatikusan növeli, a magasakat pedig csökkenti, így terhelésváltozás esetén is stabil 230 V feszültségi értéket biztosít, ezáltal megelőzi a berendezés károsodását.

9. Milyen esetekben nem ajánljuk az AVR funkciójú áramfejlesztőt?

Gyakori indítású, nagy teljesítményű vagy inverteres gépeket nem ajánlott AVR-es áramfejlesztőről üzemeltetni (pl. hegesztőgép).

10. Mit jelentenek az áramfejlesztők típusnevei?

 • pl. AGT 7201 HSBE

7201:  7 - teljesítményosztály: 6,6 kVA

7201: 1 - egyfázisú (3 - háromfázisú)

HSBE: H - motortípus: Honda ( K - Kohler; L - Lombardini; M - Mitsubishi) 

HSBE: S - szinkron motor

HSBE: B - benzinmotor (D - dízelmotor)

HSBE: E - elektromos indítás (E nélkül - kézi/berántós indítás)

 • pl. AGT 11501 HSBE R16

R16: Ipari kivitel: 16 literes üzemanyagtank

 • pl. WAGT 200 AC HSB

WAGT: Hegesztő áramfejlesztő

200: Hegesztőáram

AC: Váltakozó áram (DC - egyenáram)

 • pl. AGT 7201 HSB TTL

TTL: Egy praktikus áramfejlesztő termékvonal, amely multiméterrel, egyedi fémkerettel stb. rendelkezik

Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
649 000 Ft - 5 359 000 Ft
Márka
Hengerűrtartalom (cm3)
Motor teljesítménye (LE)
Teljesítmény 3/1 fázis (kVA)