FIKESZ-PLUSZ KFT Épületgépészeti szakkereskedés.
„Ne azt add nekem, amit kívánok, hanem azt amire szükségem van!” Antoine De Saint-Exupéry

Nitrátmentesítő berendezések

Ipari nitrátmentesítés, nitrátmentesítő

Magyarországon, a nitrát fúrt kutakban, tehát a felszín alatti vizekben fordulhat elő. A nitrát a föld alatt lezajló kémiai folyamat eredménye, főleg olyan helyen, ahol ammónium szivárog a kőzetekből. A nitrát önmagában nem annyira, inkább a reakció-termékei lehetnek károsak az egészségre, mint pl. a nitrit vegyületek. A nitrát magas tartalma nem annyira jellemző, és a hatályos ivóvízrendeletben előírt határérték is megenged egy viszonylag magas, 50mg/l értéket, de előfordulhatnak ennél magasabb értékek is. Ilyenkor kell nitrátmentesítést alkalmazni. A nitrátmentesítő berendezés a víz nitrát tartalmát szelektíven megköti, vagyis a határérték alá csökkenti azt.
Az ügyfelek általában akkor szembesülnek a magas nitráttartalom problémával, amikor egy kútfúrás után megérkezik a vízanalitika. A nitrátmentesítő berendezés a vízlágyítóhoz hasonló berendezés. A különbség az, hogy ebbe a berendezésbe nem vízlágyító gyantát, hanem nitrátszelektív gyantát teszünk, viszont a regenerálása teljesen ugyanaz, mint a vízlágyító berendezés regenerálása.
A gyantatöltet felülete képes a nitrát ionokat megkötni úgy, hogy közben nátrium vagy akár kálium ionokat juttat a vízbe. Miután az ioncserélő töltet telítődik nitrát ionokkal, akkor szükség van regenerálásra. A regenerálás ultratiszta sótablettával történik. Miközben az oldott só érintkezik az ioncserélő töltet felületével, az felveszi a már említett nátrium, vagy kálium ionokat és közben “ledobja” magáról a nitrát ionokat, ami azután a vízlágyító berendezésből kikerül csatornára, vagy szennyvíz gyűjtőbe.
A nitrátmentesítő kiválasztásánál az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:
víz nitrát tartalma; nitrátmentesíteni kívánt víz térfogatárama; nitrátmentesíteni kívánt víz mennyisége; nitrátmentesítő berendezés regenerálásai közti szükséges idő.

9termék19
9termék19
Szűrés
Termék státusza
Ár
 (Ft)
290 463 Ft - 2 812 472 Ft