Fűtés és hűtés-technika szakmai cikkek

A hatékony fűtés, hűtés szolgálatában avagy a fan coil-lok működése és típusai

Balogh Sándor
Balogh Sándor
2021.01.30 08:29
A hatékony fűtés, hűtés szolgálatában avagy a fan coil-lok működése és típusai

A hatékony fűtés, hűtés szolgálatában avagy a fan coil-lok működése és típusai

A fan coil tulajdonképpen egy radiátor, amire ventilátort szereltek. Működése roppant egyszerű, a fan coil-ban lévő ventilátor átszívja a helyiség levegőjét egy nagy felületű hőcserélőn és ez által télen fűti, nyáron hűti a lakást.

A hatékony fűtés, hűtés szolgálatában avagy a fan coil-lok működése és típusai

 

A FAN-COIL ugyan nem mai találmány, viszont úgy tűnik napjainkban a korábbinál nagyobb szerep jut neki. 
Aki számára ez ismeretlen terület, az Ő részére javaslom az alábbi ismertető leírás elolvasását, mely segít megérteni a működést.
Ha tudja mit szeretne, akkor javaslom kattintson a kosárra és máris válogathat a webshopban a fan-coil-okból és kiegészíttőkből.

Az egyre szigorodó épületenergetikai követelmények miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiát (nap, szél, víz) hasznosítani tudó épületgépészeti berendezések, mint a hőszivattyú, napkollektor. Az újfajta hőtermelő egységek mellé, olyan hőleadó berendezések kellenek, amelyek gazdaságoson üzemeltethetők, többfunkciósak (fűteni és hűteni is tudnak), és amikkel a szoba gyorsan felfűthető és lehűthető. Ezen kihívásokra a legjobb választás a fan – coil!

A fan coil tulajdonképpen egy radiátor, amire ventilátort szereltek. Működése roppant egyszerű, a fan coil-ban lévő ventilátor átszívja a helyiség levegőjét egy nagy felületű hőcserélőn és ez által télen fűti, nyáron hűti a lakást.

Működését a következő ábra szemlélteti:

Jellemzők

Fan-coil

Radiátor

Biztosítandó fűtővíz hőmérséklet

70 ° C fok

90 C°

Mire alkalmazható?

Fűtésre és hűtésre egyaránt

Csak fűtésre

Illeszthető hőtermelő berendezések

Napkollektor, hőszivattyú, kazánok, folyadékhűtő

Kazánok (gázkazán, pelletkazán stb.)

Kialakítás szerint

Oldalfali, mennyezeti, padlóba építhető, lábon álló kivitelek érhetők el

Csak fali kivitelek léteznek

Felfűtési idő (20 °C fokos kiinduló hőmérsékletről)

kb. 30 perc 

1-2 óra

Eltakarhatók?

Igen, csak a légbeszívó és kifúvó nyílás szabadon hagyása szükséges

Nem, ha eltakarják, romlik a hatásfoka a radiátornak mivel a hőáramlás elvén működnek.

Szűrés

Van, durva porszűrővel

Nincs

 

A fenti táblázat alapján ha össze akarjuk foglalni, hogy miért  a fan – coilt válasszuk a radiátor helyett akkor a következő érveket kell megfontolnunk:

 • fűteni és hűteni is lehet vele (így helyet spórolunk, nem kell klímát felszerelnünk)
 • sokféle kivitelben léteznek így felszerelhetők falra, mennyezetre, padlóba
 • megtisztítja a levegőt a poroktól, állati szőröktől így nem kell olyan gyakran törölgetni
 • a ventilátoros rásegítésnek köszönhetően sokkal rövidebb a felfűtési idő

A fan – coiloknak többféle csoportja van:

Kivitel szerint:

 • Parapetes készülékek (burkolatos): oldalfali, mennyezeti, kazettás, lábon álló, fali
 • Burkolat nélküli készülékek: lábon álló, falra szerelhető

Vízoldali csatlakozások száma szerint:

 • 2 csöves (egyidejűleg csak fűteni vagy csak hűteni lehet)
 • 4 csöves (a lakás egy részében fűteni lehet a másik felében hűteni)

Légcsatornázható:

 • Mennyezeti egység

Nézzük a fan – coilok típusait részletesebben!

A kivitel szerinti csoportosítás nem igényel különösebb magyarázatot, a működésükben nincsen eltérés a sokféle változatnak köszönhetően nagy mozgásterünk van az elhelyezést illetően. Ha  annyira körbebútoroztuk a szobát, hogy a fal mentén már nincsen, helyünk akkor sincsen gond mert a mennyezetre vagy a fal felső részére felszerelhető egységet is tudunk választani. 

A vízoldali csatlakozás száma szerint vannak 2 és 4 csöves fan – coilok.

A 2 csöves fan coil-ban 1 db hőcserélő egység található, a hőcserélő méretét pedig a hűtésre méretezik, mert a hűtéshez mindig nagyobb hőleadó felület szükséges, mint a fűtéshez. Ebből következően túl van méretezve a fűtőteljesítménye a 2 csöves fan – coiloknak.

Ha 2 csöves fan – coilt választunk akkor vagy csak fűteni lehet a lakást vagy csak hűteni egyidejűleg, tehát pl. az átmeneti időszakokban (március, október) nem lehet a lakás egyik részében hűteni (déli tájolás), míg a másik részében fűteni (északi tájolás). Mert ugyanabban a csőpárban keringetjük a fűtő és a hűtővizet is.

2 csöves fan-coil;

A 4 csöves fan coil-ban viszont már 2 db hőcserélő egység található, ezáltal a fűtési hőcserélő egység kisebb felületű, mint a hűtési egység. Így elkerülhető a fűtési rendszer túlméretezése. 4 csöves rendszerben már lehetőség van az átmeneti időszakokban a lakás déli tájolású helyiségeiben a hűtésre, míg az északi tájolású szobákban a fűtésre. Mert külön csőpárban kering a fűtővíz és a hűtővíz.

4 csöves fan coil:

Az utolsó típusa a fan – coilnak a légcsatornázható készülékek. Ennél a típusnál egyetlen géppel több helyiséget is tudunk párhuzamosan fűteni vagy hűteni.

Vezérlés

A fan-coil-ok működtetéséhez termosztát szükséges, ami lehet beépített vagy fali kivitel. A termosztáton lehet beállítani, hogy az adott helyiséget milyen hőmérsékletűre szeretnénk felfűteni vagy éppen lehűteni.Amennyiben a helyiség hőmérséklete elérte a termosztáton beállított értéket akkor a vezérlő leállítja a ventilátorokat. Ha a szoba hőmérséklete lecsökken a termosztáton beállított érték alá, akkor újra indítja a vezérlő a ventilátort.

Fan coil termosztát:

A fenti alapfunkciókon felül, léteznek intelligens termosztátok is. Amelyek például az alábbi funkciókkal rendelkeznek:

 • Szűrőeltömődés jelzése
 • Késleltetett indítás (nyáron 15 °C fok alatti vízhőmérséklet esetén indítja el a termosztát a ventilátorokat télen 39 °C fok felett. )
 • Heti programozhatóság (a hét napjaira lebontva órára pontosan megadható, hogy milyen fordulaton működjön a fan-coil)
 • Tesztprogram (A fan-coil vezérlője lefuttat egy hiba ellenőrző programot)
 • Automata mód (Ebben a módban nem szükséges a ventilátor fordulatszámát beállítani, elegendő a kívánt hőmérsékletet megadni és a termosztát kiválasztja a megfelelő ventilátor fokozatot a beállított hőmérséklet eléréséhez)

Most, hogy megismertük a fan-coil működését és fajtáit, nézzük mire is kell figyelnünk a kiválasztásnál.

Első lépésként el kell készíttetni a lakásra és annak helyiségeire vonatkozó hőszükséglet számítást. A kiszámolt fűtési és hűtési teljesítmény alapján minden szobába kiválaszthatjuk a megfelelő teljesítményű fan-coilt.

1.lépés: A kiszámolt fűtési és hűtési hőszükségletek alapján kiválasztjuk, hogy milyen teljesítményű fan – coilra van szükség a szobákban.

Érezhető hűtési teljesítmény (sensible)= amivel a szobát ténylegesen tudjuk hűteni.

A fan – coil hűtési teljesítményénél figyeljünk, mert két adat van megadva, a teljes (total) és az érezhető (sensible). A fan – coilt mindig az érezhető hűtési teljesítményre választjuk ki.

Teljes hűtési teljesítmény (total)=

Érezhető + kondenzációs veszteség

*kondenzációs veszteség: mikor a forró levegő találkozik a hideg hőcserélő felületével akkor a levegőben lévő vízpára kicsapódik, ami hőt szabadít fel. Ez pedig fűti a hőcserélőt, ami a hűtési teljesítményt csökkenti.

 

2.lépés:

El kell döntenünk, hogy a fan – coilt pontosan mire szeretnénk használni csak fűtésre vagy hűtésre is. Ha hűteni is akarunk vele, akkor egy folyadék hűtőt kell a rendszerbe helyeznünk.

3.lépés:

Meg kell határoznunk, hogy 2 vagy 4 csöves fan – coilt szeretnénk-e. Ha a házban párhuzamosan szeretnénk az átmeneti időszakokban fűteni és hűteni, akkor a 4 csöves rendszer kell nekünk. Ha egyidejűleg egyszerre csak fűteni vagy hűteni akarunk, akkor a 2 csöves készülékre van szükségünk.

4.lépés

Kiválasztani, hogy a fan – coilt milyen kivitelben szeretnénk, sokféle típus van: oldalfali, fali, lábon álló, mennyezeti, kazettás, légcsatornázható. Így igényeinknek megfelelően dönthetünk a megfelelő típusról.

5.lépés

Miután a fenti szempontok alapján kiválasztottuk a fan – coilokat a lakás helyiségeibe, keresnünk kell egy kivitelezőt, aki beszereli nekünk és máris élvezhetjük a fan – coil nyújtotta előnyöket.

Most nézzük meg, hogy rendszerben hogyan is működik a fan – coil

Jelmagyarázat:

 1. Folyadékhűtő kültéri egysége (a benne lévő kompresszor egy un. munkaközeget (gázt) keringet, amivel a rendszerben áramló vizet lehűti)
 2. Folyadékhűtő beltéri egysége (a keringető szivattyú zárt rendszerben keringeti a fan – coil és a beltéri egység között vízet)
 3. Fali gázkazán (előállítja a fűtési szezonban a meleg vizet)
 4. Fan – coil (hőleadó egység télen felfűti, nyáron lehűti a szobát)

A rendszer működése:
Télen: a folyadékhűtő egység nem üzemel (1, 2) a gázkazán (3) előállítja a szükséges 40 ° C fokos hőmérsékletű előre menő fűtővizet. Amit a keringető szivattyú juttat el a fan – coilhoz. A víz átáramlik a fan – coil hőcserélőjén és hőt ad le, majd lehűlve visszamegy a gázkazánhoz és a folyamat kezdődik elölről.