Fűtés és hűtés-technika szakmai cikkek

Hőlégfúvókhoz rövid ismertető

Balogh Sándor
Balogh Sándor
2021.01.21 11:11
Hőlégfúvókhoz rövid ismertető

NE A MUNKA FŰTSÖN! MASTER HŐLÉGFÚVÓK A HŰVÖS NAPOKRA!

NE A MUNKA FŰTSÖN! MASTER HŐLÉGFÚVÓK A HŰVÖS NAPOKRA!

 

Már a bőrünkön érezzük a hideg és a kellemetlen időjárás hatásait, a hűvös és zord idő beköszönt az életünkbe, hiszen itt van az ősz, a téli időszak már kopogtat a tornácon.

Pár hasznos gondolattal szeretnénk hozzájárulni a fűtési időszak előtt, milyen fűtőberendezést érdemes választani a lakások, helységek, lakóterek, vagy műhelyek, üzemi területek fűtéséhez! Nézzük!

Alkalmazásuk szerint két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni: alap-vagy kiegészítő fűtőberendezéseket. Az elektromos fűtőberendezések használata és költsége jelentősen eltérhetnek egymásól, ezért érdemes őket fajtájuk szerint vizsgálni.

 

 

 

Energiaköltség

Ez a használati idő függvénye, de főleg azokban a háztartásokban előnyös, ahol ezt a fűtési megoldást kiegészítőfűtésnek használják. Tehát elmondható, hogy az elektromos fűtési megoldás a kiegészítő temperálásokhoz a legelőnyösebb.

Kényelmes és praktikus

Gondoljunk bele, ki nem élt már át hasonló helyzetet, amikor jó lett volna a hideg lakásba vagy hűvös műhelybe egy azonnali megoldás, amíg az alapfűtés be nem kapcsol vagy nem éri el a kívánt hatásfokot. Milyen jó dolog, amikor azonnal van meleg és érezni a hősugárzó hatását.

Legyen szó egy hétvégi házról, egy kisebb lakásról vagy a fűtendő garázs, műhely gyors betemperálásáról.

Alapfűtésnek nevezzük a lakótér, helység olyan jellegű, állandó fűtését, mely telepített és a fűtendő területre számolt legnagyobb hatásfokot produkálja, vagyis egy állandó alapfűtést biztosít. (központi fűtés, hőtárolós kályha, gázfűtés, stb.)

Kiegészítő fűtésnek nevezzük az olyan megoldásokat, ahol az üzembe helyezett fűtőberendezés önállóan nem képes ellátni az egész terület befűtését, vagy elvárt hőmérséklet produkcióját.

Mégis fontos megoldás lehet a hőlégfúvók és hősugárzók bevetése, főleg olyan helyeken, ahol más megoldást nem tudunk a fűtés kivitelezésére!

Hol érdemes hősugárzókat használni?

Ott, ahol a fűtendő tér részlegesen vagy teljesen nyitott, vagy ahol egyéb okból fokozott a légáramlás (például hétvégi házak, nyaralók, műhelyek, pavilonok, porták, gazdasági épületek, ipari területek stb.). Ezeken a helyeken a fűtést kizárólag hősugárzóval oldhatjuk meg, mivel a levegő felmelegítése az erős légáramlás, vagy a gyenge hőszigetelés miatt nem lehetséges. Olyan helyiségekben, ahol csak rövid ideig tartózkodunk (például garázs, pince) és ahol nem célszerű folyamatosan fűteni. A hősugárzó bekapcsolás után azonnal meleg érzetet kelt, így a fűtést energiatakarékosan megoldhatjuk. Ott, ahol a meglevő fűtést szeretnénk rövid ideig kiegészíteni. (például fürdőszobában, pelenkázó közelében)

Mivel tudom növelni a hatásfokát a hőlégfúvóknak, vagy hősugárzóknak?

A külső nyílászárókat habszivacs szalaggal vagy fémborítású szigetelővel tegyük huzatmentessé! Az ajtók aljára szükség szerint helyezzünk tömítésként gumit vagy filccsíkot! Ha alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt vagy leeresztjük a redőnyt, megakadályozhatjuk az ablakon át történő hővesztést! Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet és ne lógjon rá, mert így a függöny kitereli a meleget a szobából!

Tetemes összeget spórolhatunk meg, ha valamivel kevesebb meleggel is beérjük. Például 1 °C-kal alacsonyabb szobahőmérséklet esetén az energiaszámla összege akár 10%-kal is csökkenhet! Tegyünk alumíniumfóliát a radiátorok mögé a falra! Így megakadályozhatjuk, hogy a meleg a falon keresztül távozzon! (A közönséges konyhai alufólia is megteszi, de beszerezhetünk speciális fóliát is, úgynevezett hőtükröt.) Szereljünk fel valamennyi fűtőtest fölé polcot – így a meleg levegő nem emelkedik fel egyenesen a mennyezet magasságáig, hanem előbb a helyiség közepe felé terelődik!

Hagyjunk a fűtőtest és a polc között elegendő a távolságot, hogy a meleg levegő cirkulálni tudjon! Gondoskodjunk a fűtőberendezések rendszeres karbantartásáról! A fűtőrendszerek csak megfelelő karbantartás mellett működnek biztonságosan és gazdaságosan. A fűtőtesthez túl közel helyezett bútorok akadályozzák a meleg levegő áramlását!

Ha egyedi fűtőberendezést vásárolunk, vagy hősugárzót ,válasszunk a gazdaságos hőmérséklet-szabályzós típust! Minden fűtési szezon előtt ellenőrizzük a nyílászárók szigetelését! Sokat spórolhatunk.

A Master fűtőberendezésekről:

• A Master fűtőberendezések nem igényelnek telepítést!

• A Master készülékek könnyen mozgathatók, mobilizálhatók!

• Azonnali hőleadás és hősugárzás, rövid felfutási idővel!

• Termosztátos megoldással elkerülhető a szükségtelen fűtés!

• A legmegfelelőbb megoldással a legjobb beruházás, legyen szó elektromos, pb gázos vagy olajtüzelésű megoldás!