Szellőzéstechnika szakmai cikkek

Tippek, javaslatok wc, fürdő ventilátor kiválasztásához

Balogh Sándor
Balogh Sándor
2012.02.04 15:55
Tippek, javaslatok wc, fürdő ventilátor kiválasztásához

Tippek, javaslatok WC Fürdő ventillátorok kiválasztásához…

Néhány egyszerű tipp javaslat a WC, fürdő ventillátor kiválasztásához.

Tippek, javaslatok wc, fürdő ventilátor kiválasztásához

 

Néhány egyszerű tipp javaslat a WC, fürdő ventillátor kiválasztásához.

Az alábbiak nem szakkönyv adatok és nem szakemberek számára készült leírások. Az átlag felhasználó számára próbálunk néhány leegyszerűsített segítséget adni a ventilátor kiválasztásához.

Sikló vagy golyóscsapágyas kivitel választása:
- siklócsapágyas kivitel. Rövid szakaszos üzemeléshez használható, nem bírja hosszú idejű működést. Csak oldalfalra szerelhetőek a siklócsapágyas ventilátorok. A döntött vagy mennyezeti elhelyezés során hamar tönkremegy.
- golyóscsapágyas ventilátor. Hosszabb tartósabb működésre alkalmas kivitel. Bármilyen szögben, akár mennyezetre szerelve is elhelyezhetőek.

Milyen elektromos védelemmel kell rendelkezzen a ventilátor:
Az alábbi ábra szemlélteti. A Vents Wc és fürdőszobai ventilátorok IP34-esek, míg a Quiet IP45. Minél nagyobb a szám, annál védettebb.


 

 

Zone 0   Zone 1 Zone 2 Zone 3
IP67

12V
Minimum IP44

12V
Minimum IP44 Az előírások nem határoznak meg IP-számot


WC ventilátor kiválasztása:
1./ WC a lakásokban.
Itt általában egyszerű a helyzet. A WC-hez a legtöbb 100m-es csőcsatlakozású ventilátor teljesítménye megfelelő, ha az elvezetés 1-2 méternél nem hosszabb, vagy a 100mm-ről rövid szakasz után becsatlakozik egy bővebb keresztmetszetű szellőző kürtőbe.
A csövet érdemes a legkönnyebben beszerezhető 110-es PVC szennyvíz csőből beépíteni. Ennek fala könnyen tisztítható, nehezen tapadnak meg rajta baktériumok, penész, stb.
Opciós javaslatok:
- időkapcsolós kivitel: a ventilátor a villanylekapcsolása után még előre beállított időtartamig tovább szellőztet, majd az idő lejárta után megáll.
- automata zsalus kivitel: a ventilátorba be van építve egy zsalu, ami alaphelyzetben zárt és csak minimális légmozgást enged alaphelyzetben. A ventilátor bekapcsolása után rövid idő alatt kinyílik egy bimetál segítségével, majd a ventilátor lekapcsolása után bezár. Ez nem engedi ki a meleget a helyiségből és csak korlátozottan engedi be a szagokat egy központi szellőző kürtőből. Ez helyettesíthető egy a csővezetékbe beépített visszacsapó szeleppel, vagy a falon kívül elhelyezett túlnyomás kibocsátó zsaluval.

2./ WC közösségi helyiségekben, éttermekben, stb.
Itt a fentiek mellett a következőket kell figyelembe venni:
- amennyiben a helyiség ritkán telített, nincs folyamatos kihasználtsága, abban az esetben az elhelyezett WC-k, piszoárok számát szorozzuk meg 30-40m3/h-val. Ha kapott érték nagyobb mint 300m3/h, akkor csőventillátorral tudjuk megoldani a szellőztetést, vagy több fali ventilátort kell elhelyezni.
- ha a helyiségben rendszeresen van nagyobb csoportosulás, rendezvények, nagyobb összejövetelek kapcsán, akkor a WC-k és a piszoárok számát szorozzuk 60m3/h-val. Ha kapott érték nagyobb mint 300m3/h, akkor csőventillátorral tudjuk megoldani a szellőztetést, vagy több fali ventilátort kell elhelyezni.
Opcionális lehetőségek: Itt általában nem használnak automata zsalut. Javasolt a ventilátorok villanykapcsolóról történő használata, vagy egy időzítő programkapcsoló beiktatása a vendégkör napi ciklusváltozása alapján.

Fürdőszoba, zuhanyzó szellőztetése:
1./ Fürdőkádas fürdőszoba:
Ha a fürdőszobában nincs zuhanyzó, hanem fürdőkád van és abban általában fürdünk és nem zuhanyzunk, akkor a kisebb fürdőszobákba 100, a nagyobbakba 125-ös átmérőjű ventilátor javasolt.
Általában úgy számoljuk a légszállítást, hogy a fürdőszoba légtérfogata 8-al szorozva. Példa: 3x2x2,7m-es fürdőszoba térfogata 16,2m3, ami 8-al szorozva 129,6m3/h. Még egyszer írom, a fenti számolást akkor használjuk, ha nincs zuhanyzó, de a kádat sem zuhanyzásra használjuk általában.
A 100mm-es csatlakozású ventilátor általában 70-100m3/h-ás, a 125-ös 150-200, míg a 150-es 250-300m3/h-ás légszállítású. Érdemes felfelé kerekíteni a hatékony szellőztetés és a penészmentesség érdekében.
Amennyiben a kádban rendszeresen zuhanyoznak, akkor a zuhanyfülkés fürdőszoba leírása szerint érdemes választani.


2./ Zuhanyfülkés fürdőszoba:
A zuhanyfülkénél a zuhany finom porlasztása kapcsán igen intenzív páraképződés van, amit rendesen csak nagy teljesítményű ventilátorral tudunk elszívni.
Ide mindenképpen a 150mm-es csatlakozású ventilátorokat javasoljuk.
A ventilátort minél közelebb helyezzük a zuhanyfülkéhez. Arra ügyeljünk elhelyezéskor, hogy kellő magasan legyen. A fröccsenő víz ellen védett kivitelek, viszont a ventilátorra irányított zuhanyrózsa meghibásodást és áramütést is okozhat.
Amennyiben már megvan a szellőző cső és kisebb keresztmetszet lett beépítve a falba, úgy mindenképpen időkapcsolós verziót válasszunk ami a zuhanyzásbefejezése után a kapcsoló lekapcsolása után még szellőztet bizonyos ideig, majd utána magától leáll. Ez kiviszi a bennmaradt párát, csökkentve a penészesedés kockázatát. Az időkapcsolót, a nagyobb típusoknál is javasoljuk.
Opciós javaslatok:
- T-s típusok, időkapcsolós opcióval szerelt verziók. A villany vagy a ventilátor kapcsoló lekapcsolása után még 2-30 percig beállítás szerint szellőzteti a helyiséget.
- H-s páraérzékelős verziók. Ezek felszerelése akkor javasolt, ha a fürdőszobában rendszeresen teregetnek, vagy a lakásban a nyílászárók cseréje után penészfoltok jelentek meg. 60-90%-os páratartalom tartományban lehet beállítani. Ez a funkció teljesen automatán működik, függetlenül, hogy zuhanyzunk, vagy otthon vagyunk-e egyáltalán.
- V-s húzózsinóros kivitel: Ez a kialakítása esetén a ventilátorra szerelt kis húzó-zsinór meghúzásával indul vagy áll le. Ezt akkor használják, ha nem akarják a villanykapcsolótól a ventilátorig szétvésni a falat a vezeték behúzására, hanem máshonnét, közelebbről van elektromos csatlakozási lehetőség.

Ha innentől egyértelmű és világos minden, akkor válogasson weblapunkon, vagy a webshopunkban a megfelelő típusok között.